Is geklaarde boter en ghee gezond?

Bij normale roomboter verbranden de eiwitten als de temperatuur oploopt tijdens het bakken. Je ziet dat aan het donkerbruin worden van de boter tijdens het bakken. En ook aan een zwarte walm die vrijkomt.

Dit is niet goed voor je gezondheid.

Er wordt tijdens het bakken in gewone boter ook weleens olijfolie toegevoegd om de temperatuur iets op te kunnen schroeven. Toch kan de olijfolie eveneens te heet worden en verbranden.

Er komen op die manier vrije radicalen (kankerverwekkende stoffen) vrij, zoals acrylamide bij aardappelproducten. Alle gezondheidsvoordelen van de olijfolie verdwijnen totaal bij hoge verhitting.

Bij geklaarde boter heb je daar niet of nauwelijks last van, vanwege het hogere kookpunt. En bij ghee al helemaal niet.

Een extra eigenschap van geklaarde boter is dat het een cholesterol-verlagende werking heeft. Verder is het goed voor je huid, je nagels en je darmstelsel.

Veel mensen die allergisch of intolerant zijn voor boter kunnen wel tegen ghee of geklaarde boter. Ghee is zoals eerder genoemd caseïne- en wei-eiwit, en lactosevrij.

Ghee bevat veel essentiële vetzuren, die makkelijk te verteren zijn. Bovendien zitten er veel vitaminen in, zoals vitamine A, D, E en K.

Ghee heeft een aansterkende en reinigende werking op de darmen en de lever. Gifstoffen binden zich aan vetten. Daarom wordt ghee ook wel gebruikt bij ontgiftingskuren.

Je kunt ghee gebruiken naast kokosolie. Kokosolie is ook erg gezond, dus je kunt deze afwisselen, afhankelijk van welke smaak je wilt toevoegen aan een gerecht.

Het verschil tussen ghee en geklaarde boter

Geklaarde boter en ghee worden vaak door elkaar gehaald. Ghee is eigenlijk geklaarde boter maar ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan waardoor nog meer vocht verdampt is.

Bij geklaarde boter wordt de boter van het vocht afgeschept en gefilterd met een zeef of doek. Door daarna de geklaarde boter verder te verwarmen verdampt het laatste restje vocht. De eiwitten ‘karamelliseren’ dan.

Ghee smaakt anders dan geklaarde boter. Ghee heeft een rijke toffee- / nootachtige smaak. Het spat niet tijdens het bakken omdat al het vocht verdampt is.

Waar kan ik ghee te kopen?