Wat is EMDR

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitisation and Reprocessing’

Verwerk traumatische ervaringen en psychische stoornissen gebaseerd op onverwerkte herinneringen

Voor wie is het bedoeld?

Deze wetenschappelijk onderbouwde therapie helpt zowel volwassenen als kinderen bij fysieke of psychische trauma’s met depressie, paniekaanvallen, fobieën, dwangstoornissen, psychosomatische aandoeningen, verslavingen en eetstoornissen hebben baat bij EMDR, voor zover de oorzaak herinneringen zijn. Ook mensen met misbruik, geweld, een ongeluk, etc.. zijn goed te behandelen met EMDR.

EMDR therapie is een wetenschappelijk ondersteunde behandeling (24 gecontroleerde studies die de efficiëntie van EMDR ondersteunen) aangeraden door meerdere internationale organisaties (bv de Wereldgezondheidsorganisatie, 2013)

Hoe werkt het?

Het voordeel ligt in de snelheid en efficiëntie van de behandeling. Door terug te gaan naar de herinnering (de oorzaak) kan de therapeut in verschillende fases een nieuwe, positieve gedachte installeren. Hij maakt hierbij onder andere gebruik van oogbewegingen, tactiele stimulatie of geluidsstimulatie.

In 2013 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie EMDR als één van de aanbevolen methodieken voor patiënten die lijden aan een posttraumatische stressstoornis, maar de toepassingen gaan veel breder. Contacteer me om te bespreken hoe EMDR jou kan helpen.