Alle voordelen hieronder op een rijtje!

Het vermindert stress

Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op je lichaam. Het stresshormoon cortisol in je lichaam daalt, je bloeddruk en hartritme verlagen. Je spijsvertering verbetert en je immuniteit verhoogt. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

Je leeft in het nu

Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest.

Het zorgt voor innerlijke rust

Dankzij de meditatieve aspecten van yoga plaats je je op een meer bevredigende en zelfbewuste manier in het leven. Mensen die om andere redenen yoga beoefenen, vertellen vaak dat rust de hoofdreden is waarom yoga een essentieel deel van hun leven is geworden en gebleven.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen heeft enorm veel te maken met jouw ware zelf kennen. En dankzij yoga kom je meer in contact hiermee, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast is er fysiek meer welbevinden, is er meer vitaliteit en heb je emotioneel meer veerkracht.

Yoga kan helpen tijdens het rouwproces

Een dierbaar iemand verliezen: het maakt deel uit van het leven, maar brengt een immens verdriet met zich mee. Het rouwproces dat daarop volgt kan soms zo zwaar doorwegen, dat yoga een manier kan bieden om het wat ‘dragelijker’ te maken.

  • Krijg je tijdens het rouwen te horen dat het welletjes geweest is, en dat je nu wel mag stoppen met huilen? Niet doen! Je verdriet opkroppen heeft geen zin, want bij een rouwproces horen nu eenmaal tranen, en elke traan herstelt je lichaam.
  • Mensen zijn tegenwoordig vaak ontkoppeld van hun gevoelens, en hierdoor vangen ze de signalen niet tijdig op, met alle gevolgen van dien. Bij yoga komen de emoties net los. Lukt het je niet om een les tot een goed einde te brengen, omdat er verdriet naar boven komt? Dan hebben die gevoelens prioriteit!

De voordelen van yoga op je lichaam

Yoga verzacht pijn

Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga-asanas (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beiden, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug- en nekklachten en andere kwalen.

Je ademt beter

Yoga leert je trager en dieper adem te halen. Je longfunctie verbetert en je lichaam ontspant. Zo verhoog je de hoeveelheid zuurstof die door je lichaam wordt opgenomen.

Je wordt leniger

Als je start met yoga, zullen je ligamenten, pezen en spieren na een tijdje verlengen, waardoor je lichaam meer verschillende poses kan aannemen. Het gevolg: een betere lichaamshouding, je kracht neemt toe van top tot teen, stramme spieren versoepelen en nek- en spierklachten nemen af.

Je blijft op gewicht

Yoga helpt je lichaamsgewicht op peil te houden, dankzij calorieverbranding en stressvermindering.

Je bloedcirculatie verbetert

Door de verschillende houdingen die je doet, kan het zuurstofrijk bloed je lichaamscellen beter bereiken.

Het is goed voor je hart en bloedvaten

Zelfs lichte yoga-oefeningen hebben cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen je hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.

Het heeft erg veel voordelen tijdens de zwangerschap

Yoga heeft (behalve sommige oefeningen) niets dan positieve effecten op het hormonaal stelsel en de baby in je buik. Aan een gestresseerde moeder heeft een kindje natuurlijk niets: yoga zorgt ervoor dat je tijdens die negen maanden rustiger bent, en ook je ademhaling wordt er beter op. Wedden dat je zwangerschap én bevalling er vlotter door verloopt?

Behalve de grote spreidstand kunnen de meeste yogahoudingen in principe geen kwaad. En gelukkig maar, want het zou natuurlijk zonde zijn om jezelf bepaalde dingen te verbieden: dat botst dan weer met de vrijheid waar yoga voor staat.

Het helpt tegen nek- en rugklachten

Wie de hele dag aan z’n bureau zit, heeft vaak te kampen met nek- en schouderklachten. Logisch wel, als je de hele tijd voorovergebogen achter jouw laptop zit!

Het kan een verkoudheid voorkomen

Bepaalde oefeningen maken de neus weer vrij, brengen je lijf tot rust en verhogen je weerstand. Probeer ze dus regelmatig te doen als je een verkoudheid wil voorkomen.

Yogaoefeningen om de dag mee te starten.

Hier is de link hoe je kan inschrijven via de online agenda

Travel light, live light, spread the light, be the light.” ― Yogi Bhajan