Datum/Tijd
ma 28/09/2020 - ma 26/10/2020
19:30 - 22:00
5 maandagavonden

Locatie
Assayya

Categorieën


De kracht van Emoties – EQ

Hoe komt het dat sommige mensen succesvoller zijn dan anderen? IQ en werkethiek zijn daar natuurlijk een onderdeel van maar emotionele intelligentie (EQ) mag je ook niet onderschatten. De manier waarop je je eigen emoties en die van anderen inschat en beheerst spelen een belangrijke rol in je geluk en succes.

Volgens Daniel Goleman, psycholoog en auteur van ‘Focus: The Hidden Driver of Excellence’, is iemand met een hoog EQ zelfverzekerd, die naar doelen kan streven en zich makkelijk kan aanpassen aan de situatie. Goleman zegt dat het EQ vijf belangrijke onderdelen heeft: zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie, sociale vaardigheden en inlevingsvermogen. Niet iedereen is even sterk in die componenten maar iedereen heeft de kracht om er iets aan te veranderen.

 Maak even kennis met Elw® en hoe je het kan ervaren, bekijk op YouTube
  1. Wat zijn emoties?
  2. Hoe werken ze?
  3. En waarom zijn ze zo nuttig?

Emoties zijn soms vervelend en pijnlijk. Helemaal niet gek dat we ze proberen te vermijden door ze te beheersen, in te dammen, te verdoven of te overschreeuwen.

Toch zijn emoties belangrijk om bij stil te blijven staan. Ze geven ons belangrijke informatie, zijn zelfs de drijvende kracht in ons leven.

Emoties:

  • vertellen je hoe het met je gaat.
  • helpen je te overleven door je efficiënt en automatisch op belangrijke zaken te laten reageren.
  • helpen je in verbinding te treden met je partner door je in te leven.
  • helpen je om te gaan met verwachtingen en ‘eisen’ van je relatie.
  • vertellen je wat je nodig hebt. En als je weet wat je nodig hebt, kun je actie ondernemen om daaraan tegemoet te komen.
  • communiceren wat je voelt.

Onze emotionele reacties hebben we geleerd door ervaringen in ons leven. Al onze negatieve ervaringen kunnen tot een groot, zwart en angstaanjagend gevoel van binnen leiden.

Veel van die emoties hebben we lang geleden geleerd. Die zwarte schaduw van dat lege gevoel representeert soms iemand uit ons verleden die ons pijn heeft gedaan.

Maar onze emotionele ervaringen én onze emotionele reacties kunnen altijd veranderen of aangepast worden.

Basisemoties

Allereerst moeten we iets te weten komen over onze emoties.

Er zijn verschillende basisemoties. Sommige winden ons op en andere werken juist kalmerend. Deze emoties zijn:

  • schaamte
  • angst
  • verdriet
  • woede
  • afkeer
  • vreugde
  • verbazing

Als mens hebben we meer onaangename dan aangename emoties. Dat betekent dat we vaak best veel moet verdragen. De evolutionaire reden is dat de onaangename emoties ons helpen om te overleven.

Gevoelens hebben ook de neiging onaangenaam te zijn als we ons ertegen verzetten. Als we ze accepteren, worden ze minder onaangenaam.

We kunnen veel verschillende emoties ervaren en uitdrukken. Zoals hopeloos, geïrriteerd, angstig, opgewonden, eenzaam, beschaamd, achterdochtig, tevreden enzovoorts.

Deze gevoelens komen allemaal voort uit onze basisemoties. Bijvoorbeeld een achterdochtig gevoel komt voort uit angst. En een eenzaam gevoel ontstaat uit verdriet.

Echte emoties

Emoties voorzien ons en onze partner namelijk lang niet altijd van goede informatie:

austin-mabe-209276-unsplash.jpg
  • Soms vervalsen we emoties om te krijgen wat we willen.
  • Op andere momenten verbergen we onze echte emoties achter andere emoties.
  • Op weer andere momenten zijn onze echte emoties in de war en veroorzaken ze problemen.

Als we boos doen terwijl we eigenlijk verdrietig zijn, en behoefte aan troost en steun hebben, dan stoten we onze partner juist van ons af in plaats van getroost te worden.

Als onze partner ondersteunend, geduldig en nieuwsgierig genoeg is om ons proberen te begrijpen, dan komen we er misschien achter dat we eigenlijk verdrietig zijn en krijg we eerder wat we nodig hebben om dat onaangename gevoel te helen.

Als we als kind vaak bang waren, dan groeien we wellicht met een overheersend gevoel van angst op. We gaan onszelf misschien veel te veel beschermen zodat niemand ons ooit nog pijn kan doen.

Iedereen heeft een diepgewortelde behoefte om zich veilig te voelen en iedereen verlangt ernaar dat iemand om ons geeft en zich met ons verbindt. Maar wanneer we als kind veel pijn hebben ervaren dan is dit een beladen thema.

Aan een partner die we vertrouwen kunnen we vertellen of laten zien dat we bang zijn. In plaats van het te negeren of te verbergen, kunnen we het bange gevoel toelaten en ernaar luisteren. De angst zal dan beter te sturen en te beheersen zijn.

We kunnen angst ook veranderen door middel van mededogen en bewuste boosheid. We kunnen voor onszelf opkomen zonder mensen af te stoten. We kunnen kritiek verdragen, ook als het pijn doet. We kunnen de kans grijpen en onze partner toelaten. Zelfs als we bang zijn om weer gekwetst te worden.

We voelen ons beter en we functioneren beter als we ons bewust zijn van onze echte emoties en ermee om kunnen gaan. Zelfs als ze pijnlijk zijn. Onze echte emoties helpen ons om te krijgen wat we echt nodig hebt. Zowel van onszelf als van onze partner.

 

Lees hier wat mensen hun ervaring zijn.. Getuigenissen

5 avonden, een reis door jezelf.. Voor jezelf!

Hoe werkt ELW®?

Het lichaam kunnen we grofweg indelen in 3 belangrijke gebieden, Onderkant, ‘t Midden en de Bovenkant.

Door onze westerse levenstijl, zittend beroep, weinig bewegen, onvoldoende ademen en veel hoofdwerk ontstaat er gemakkelijk een disbalans tussen de drie bovengenoemde gebieden.

Spanningen treden niet alleen op in het fysieke maar ook in het mentale en emotionele gebied.

Dat uit zich in de voeten, enkels, benen, bekken  (onderste gebied) Veiligheid, vertrouwen – wantrouwen, bang zijn.

Onderrug, buik, Middenrif en hartstreek, ademhaling  (middelste gebied) Manifesteren, liefde, Warmte, boos, bedroefd.

Bovenrug, schouders, nek en hoofd (bovenste gebied) Creativiteit, uitdrukken, gezien en gehoord worden, blijheid.

Waarom Emotioneel Lichaamswerk?
Met Emotioneel Lichaamswerk ontdek je in een veilige en ontspannen sfeer hoe je met je gevoelens om kan gaan. Als je gevoelens en emoties negeert of erdoor wordt overspoeld, kost dat energie. Door te bewegen, zet je alles wat je vast gezet hebt letterlijk weer in beweging. Door intensief te ademen, kom je meer in contact met wat in jou leeft en door geluid te maken geef je daar uiting aan.

elw-panes

Je bent pas ingeschreven bij het betalen van een voorschot van € 45 of het volledig bedrag van € 125,-

KMO-P Goedgekeurd Vraag ernaar!

op rekening BE40 0016 0377 5263 of via PayPal

Inschrijven

Dit evenement is volgeboekt.